Kategoriat
Sydäntietoa

Sydän ja koronavirus

Maailmalla ja myös Suomessa leviävä koronaviruspandemia on osoittautunut erityisen vaaralliseksi vanhuksille ja ihmisille joilla on tiettyjä perussairauksia.

Näitä ovat muun muassa vaikea diabetes, maksan tai munuaisen vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, vastustuskykyä alentavat sairaudet kuten syöpä sekä keukojen ja sydämen sairaudet.

Koronavirus (COVID-19) aiheuttaa keuhkojen sairastumisen, joka voi johtaa hapenpuutteeseen. Tämä puolestaan kuormittaa sydäntä ja voi altistaa sydäninfarktille.

Suomen Sydänliitto on koonnut tälle sivulle sydänpotilaille kohdennettua tietoa koronaviruksesta. Sieltä löydät myös yhteystietoja puhelinneuvontaan ja vertaistukeen.

Lähtökohtaisesti sydänsairautta hoidetaan normaalisti myös pandemian aikana. Sydänsairaudet eivät epidemian aikana häviä mihinkään.

Internetissä on levinnyt tietoa jonka mukaan jotkin sydän- ja verenpainelääkkeet voisivat altistaa koronavirukselle tai pahentaa sen oireita. Tästä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä.

Lääkitystä ei tule muuttaa tai keskeyttää pelkästään koronaviruksen vuoksi, lääkärin määräämät lääkkeet tulee aina ottaa.

Samoin sydänoireissa tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Vaikka yleisenä ohjeena näinä aikoina on pysytellä kotona, ei sydänsairauden hoitoa voi lykätä epidemian ohimenoon asti. Se on pahimmillaan hengenvaarallista.

Kardiologit ovat jo ilmaisseet huolensa siitä että ihmiset eivät hae apua koronapelon vuoksi. Muista että hoitamaton sydänkohtaus on tappavampi kuin koronainfektio.

Rutiininomaisia vuosikontrolleja ja muita ei-kiirellisiä tutkimuksia saatetaan nyt siirtää myöhemmäksi. Tämä perustuu hoidosta vastaavien ammattilaisten arvioon, joten aikoja ei omatoimisesti tule perua.

Myös itsehoitoa ja ehkäisyä tulee jatkaa. Erityisesti ulkoliikunta erillään muista ihmisistä on nyt suositeltavaa.