Sydänterveyden edistäminen

Liikunta arjessa ja harrastuksena

Liikunta on paljon muutakin kuin varsinaista urheilua. Fyysisestä aktiivisuudesta on hyötyä myös ilman hikoilua ja hengästymistä. UKK:n uusi liikuntapyramidi korostaakin juuri arkiliikunnan ja kevyen ”liikuskelun” merkitystä.

Suomalaisille rakas luonnossa liikkuminen on vaikkapa koiran kanssa tai marjastaen sopii tähän hyvin. Reippaammallakin liikunnalla ja lihaskuntoharjoittelulla on toki edelleen roolinsa ja niitä suositellaan harrastettavaksi viikoittain.

Liikunnan säännöllinen harrastaminen hidastaa sydämen leposykettä ja suurentaa iskutilavuutta. Hapenottokyky paranee, verensokeri tasapainottuu ja verenpaine alenee.

Sydänystävällinen ruoka

Sydänystävällinen ruokavalio ehkäisee sydäntauteja. Sydänystävälliselle lautaselle kuuluvat kasvikset, täysjyväviljat ja hyvälaatuiset rasvat. Suolan määrää tulee tarkkailla ja vähentää.

Ruokavalio vaikuttaa veren kolesterolipitoisuuteen ja verenpaineeseen. Sydänmerkki on Suomen Sydänliitto ry:n myöntämä tunnus joka ilmaisee elintarvikkeen olevan sydänterveyden kannalta parempi vaihtoehto.

Tupakka ja alkoholi

Tupakointi Suomessa on onneksi vähentynyt, mutta se on edelleen taustatekijänä suuressa osassa sydän- ja verisuonitauteja. Yksikin savuke päivässä kasvattaa sepelvaltimotaudin riskiä lähes 40%. Tupakointi 2-3 kertaistaa riskin kuolla valtimosairauksiin.

Siinä missä tupakointi tulee aina lopettaa kokonaan, alkoholin kohtuukäytön suhteen tilanne on hieman monimutkaisempi. Tutkimus on osin kiistanalaista. Alkoholin kohtuukäyttö on joissain ttutkimuksissä nähty hyödylliseksi hyvän kolesterolin kannalta, mutta kokonaisuudessaan näyttö suojaavasta vaikutuksesta on vähäistä. Juomista ei siis ole tarpeen aloittaa sydämen suojaamiseksi.

Runsas käyttö kohottaa verenpainetta ja lisää aivoverenkierron häiriöiden sekä rytmihäiriöiden riskiä.